Skip to content

Moromete și all inclusive

20 septembrie 2009

Rebengiuc_ca_Ilie_MorometeE o poveste cu a-fost-odată despre vecina mea de la țară, care s-a măritat cu un italian. Mihaela e o blondă naturală isteață, a făcut ASE-ul, genul care n-a avut voie să -și taie părul și să-l poarte neîmpletit sau să iasă din casă până ce n-a intrat la facultate. Facultate după care l-a întâlnit pe omul de afaceri cu care a și plecat în Italia.
I-am întalnit de vreo două ori, el – un domn grizonat și elegant de bun simț, la costum scump și ochelari, ea, din fetița cu codițe pe care mi-o aminteam, o tânără cu pletele în vânt, într-un costum-tailleur auster și pe tocuri.
Tată, nea Vică, e genul de muntean vârtos cu sprâncene groase și pălărie cu boruri scurte, n-a ieșit la oraș decât ”să-și puie dinții” sau dacă o rudă a fost la spital. Tanti Sica merge mai des, cu ”cașcavale afumate la piață”. Amândoi robotesc din zi până-n noapte, cu grădină, vacă, porc, păsări, să aibă și fiul cu care locuiesc în aceeași curte că de, are și el copii mici. Adică genul care nici în vis n-au avut vreo vacanță.
Mihaela i-a invitat pe banii ei în Italia. Tanti Sica a dat jos veșnicul batic și s-a dus la coafeza comunală ”să se facă permanent”. Nea Vică n-a clintit nimic din pălărie, e parte a personalității.
Pentru că fata locuiește în Milano și invitația fusese făcută cu ideea că părinții vor zăbovi cel puțin o lună în Italia, după două săptămâni le-a făcut o surpriză: un bilet de două săptămâni, all inclusive, într-o stațiune la Marea Ligurică. Duși cu mașina, bineînțeles, să meargă oamenii să se relaxeze la mare, însoțiți de nepoata italiancă vorbitoare de română – Mihaela și soțul aveau de lucru la Milano,  așa că s-au întors acolo în weekend.
După o săptămână în care n-a vrut ”neam” să intre în apă, nea Vică a zis că vrea acasă, că s-a plictisit. Cu chiu cu vai tanti Sica (de la care am auzit toată povestea) l-a ținut și a doua săptămână, să nu se facă de rușine la ginere, dar, întorși la Milano, nu s-a mai putut. Bagajele și acasă. De unde, în următarele două săptămâni, și-a sunat soția zilnic s-o convingă să vină mai repede (nu vă spun comentariul făcut de tanti Sica cu privire la factura telefonică de după … combinație de fir-ar cu bărbat nejudecat…)!
A, și a mai fost ceva … avion, Milano, Marea Ligurică – pălăria lui nea Vică nu s-a mișcat!!!!!!!!
Să rezum:

1. Morometele de nea Vică nu concepe și pace ideea de relaxare, fie ea și all inclusive.

2. El vrea acasă. Cu nevasta lângă și cu pălăria pe cap.

Și știe că Mihaela e bine.

Share

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. 23 septembrie 2009 16:33

  Obisnuinta e a doua natura, nu? 🙂 Ce sa faci, cand o viata ai trait intr-un anume mod, nu cred ca poti suporta prea mult altfel…

 2. mekone permalink*
  23 septembrie 2009 16:43

  Pe mine m-a uimit inocența lui …

 3. 2 noiembrie 2009 19:23

  Absolut inocenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: