Sări la conţinut

Sindromul salamului cu soia

28 septembrie 2009

Recunosc, sunt sensibilă când se vorbește de românii care trăiesc în afara țării. Mai ales când sunt criticați pe nedrept. Despre ei vreau să vorbesc.

În ultimul timp tot citesc chestii care îmi aduc aminte de sindromul salamului cu soia. Pentru mai tineri, povestea începe de la câteva felii de salam la care aveai dreptul în ultimii ani de Românie comunistă, niciodată doar din carne, ci amestecată cu soia, ca să trăim sănătos. După 1989, când au început să se întoarcă români din afară și să vorbească în public, unii au fost întâminați cu ”Da’ tu n-ai stat cu noi să mănânci salam cu soia!”, ca și cum asta legitima pe cineva! Cei care spuneau asta erau cozile de topor, foștii activiști de partid ceapist, care habar n-aveau ce înseamnă un dialog civilizat. Eu numesc acest tip de comportament sindromul salamului cu soia.

Ce mă miră e că acum sunt oameni tineri atinși de sindrom. Speram că ei n-au fost contaminați, dar văd că am greșit. Cațavencu revine în forță și se bate cu pumnii-n piept … pe blog!!!!

Conform spuselor acestora, dacă trăiești în altă țară nu mai ai voie să critici România, chiar dacă tu întâmpini probleme în legăturile tale cu România, că birocratice, că umane sau de altă natură.

Dacă ești diaspora, n-ai voie să comentezi când mama pensionară plânge la telefon că n-are bani de medicamente .

Dacă trăiești în altă țară și declari că ești mândru că ești român realizat acolo, ești imediat criticat. Ce, adică în România n-0 puteai face??? Și dacă explici de ce nu te-ai putut realiza acasă, ci în altă țară, se spune că vorbești țara de  rău.

Dacă, din experiența ta, spui ceva care ar îmbunătăți viața românilor  și în analize folosești comparații cu sisteme folosite de alte nații, ești taxat că ai ceva cu românii.

Ca și cum, dacă trăiești în altă parte nu mai voie, domne, să declari că ești român sau să discuți despre ce nu-ți place la România! Nu contează că vii regulat în țară, că poate trimiți și bani sau că, prin ceea ce faci bun în afară pui o părticică la imaginea țării, chiar dacă nu suntem toți Ion Țiriac. Imagine care se face prin fapte și oameni vii, nu prin albume scumpe și fabulații plătite cu bani grei.

Cred că România are nevoie de un vaccin care să vindece sindromul salamului cu soia și să redea ideea că om ești oriunde, atâta timp cât respecți libertatea celuilalt. Și că ai dreptul la opinie, indiferent de ștampila din pașaport, în ciuda declarațiilor noilor patrioți de carton. Care cred că au dreptul să dea cu pietre în virtutea faptului că  ”ce s-ar întâmpla dacă am pleca toți”!

4 comentarii leave one →
 1. deea permalink
  28 septembrie 2009 22:18

  cred ca ai atins un punct sensibil aici…este adevarat ca nu prea stim sa fim oameni si nici nu ne straduim sa invatam cum se face, iar de „sindromul” asta, vom scapa vreodata oare?

 2. 30 septembrie 2009 08:52

  Posibil 🙂

 3. 1 octombrie 2009 17:52

  aia care zic si acum asta ..poate sunt niste comunisti

 4. 2 octombrie 2009 10:50

  dacă trăiești în altă parte nu mai voie, domne, să declari că ești român sau să discuți despre ce nu-ți place la România!

  Mi-a plăcut mult partea asta a criticii. Nu ştiu de ce există acest sindrom, dar există la toate vârstele. Eu am făcut o parte din facultate în străinătate şi, când m-am întors, desigur că am avut un şoc dur să constat toate diferenţele negative în ale organizării facultăţii, bibliotecii, staff-ului, primăriei şi multor altora. Am şi spus asta colegilor care mă vedeau cam plouata şi nemulţumită şi, ce să vezi, „ete dom’le, ai fost şi tu pe-afară şi de-acuma îţi pute România, ai?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: