Sări la conţinut

Ipocrizie și mâncare de post

22 noiembrie 2009

E la modă să vorbești despre post. Mai ales la televizor. Am văzut-o pe Iuliana Tudor intervievată de Leonard  Miron, vizibil încurcată de întrebările neroade. Adică dacă postește ortodox sau ca la catolici, cu ouă și brînză, și ce-i place să mănânce. Nu știam că postul poate fi și fusion și subiect de conversație de salon.

Din câte știu eu, în toate religiile mari postul înseamnă o perioadă de purificare psihică și fizică. O perioadă în care, prin schimbarea regimului alimentar, ne putem concentra mai mult asupra noastră. Că medităm la Iisus Christos sau la nirvana, e alegerea fiecăruia. Ce e comun și sigur e că meditația nu se poate face cu show și gălăgie. Și nici cu povești despre mâncăruri.

De unde până unde chestia asta cu ”țin o săptămână de post că e sănătos”? Da, a nu mânca un timp produse animale e sănătos. Da’ ăla nu e post! E o cură de deizntoxicare.

Într-o mânăstire catolică din România, o mănăstire deschisă, cu multă foială pe motiv de acțiuni sociale, am văzut ceva care m-a pus pe gânduri. Vinerea au ziua de tăcere, călugării nu vorbesc. Au nevoie de partea lor de purificare. Care nu se poate face decât în liniște.

Ok, n-avem toți condiții de meditație ca în poza de mai sus (sursa), dar totuși, nu s-ar putea ceva mai puțină vorbărie inutilă despre subiect?????

(later edit: Nu mă refer la cei care au ca slujbă sau ca pasiune gătitul și care, de obicei, au bunul simț să nu comenteze aiurea-n tramvai!)

Reclame
9 comentarii leave one →
 1. 25 noiembrie 2009 16:33

  ……………………… (tacere).

  • Mekone permalink*
   25 noiembrie 2009 16:36

   Bine-ai venit, ai înțeles unde bat …

 2. deea permalink
  27 noiembrie 2009 00:52

  corect…ai mare dreptate si eu cunosc pe cineva care_mi spune aproape zilnic ca tine post…e o prostie sa vorbesti despre asta…important e sa simti….

 3. 17 decembrie 2009 16:34

  As merge mai departe si as zice ca asta e in ton cu atitudinea intalnita la coada la Sfintele Moaste, cand te bati cu caramida in piept cat de credincios esti. Ai vazut cata lume face cozi in Romania la moaste? Toti aia si mai mult decat atat constituie public tinta pentru emisiunile despre cum, cand si daca se tine post. E trendy 😀

  • Mekone permalink*
   17 decembrie 2009 16:38

   Ai maaaaaare dreptate, lista e lungă ….

 4. 22 decembrie 2009 19:05

  Nu e tocmai sanatos sincer. Depinde ce intelegi printr-un ”timp” si ”produse animale”. In ciuda studiilor scoase din palarie, veganii au mult de lucru cu suplinirea lipsei oricarui produs animal. In ciuda originii ierbivore a omului , in perioada respectiva ne ocupam si cu lovirea reciproca in cap.

 5. 24 decembrie 2009 10:37

  Eu ştiu că posturile sunt adaptate în functie de anotimpuri. Apoi vine biserica şi spune că trebuie să ne gândim la zei. Au reuşit să-şi atribuie şi posturile că aşa ar fi bine. E adevărat că trebuie o detoxifiere a organismului înainte de ce va urma. Adică exces de alimentaţie. Cât despre consumul de carne de orice fel, dacă omul nu o introducea în alimentaţie, nu mai mergea biped nici acum.

 6. 26 ianuarie 2010 15:30

  Imi plac realizatorii de emisiuni ce par fleici. Au si ei partea lor de Nirvana…

 7. Un roman permalink
  11 septembrie 2010 04:41

  Postul e o parghie care vine in ajutorul rugaciunilor.
  Nicidecum nu are vre-o legatura cu anumite perioade de timp ale anului, Paste, Craciun, etc.
  Citind in cartile religioase, observam ca Hristos a tinut post, inainte de a se infrunta cu Diavolul. Nu inaintea vre-unei sarbatori.
  E complet gresit sa tinem post inaintea sarbatorilor. O justificare ar fi numai din punct de vedere alimentar, sau a dorintei de a slabi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: