Sări la conţinut

Alegeri în Grecia

20 septembrie 2015

tsiprasAzi în Grecia sunt alegeri. A doua oară anul ăsta.

Între timp, speranţele câştigătoare din ianuarie, Tsipras  şi Syriza, care promiteau să spargă monopolul celor două partide mari clasice ce s-au succedat la guvernare în ultimii 40 de ani (Nea Dimokratia, de dreapta şi PASOK, de stânga) şi să nu mai semneze pentru un nou împrumut, au făcut-o de oaie. Au semnat tot ce li s-a cerut, cu băncile închise şi  după ce s-au dus la cerşit la ruşi şi chinezi şi nimeni n-a dat bani grămadă doar pentru că sunt roşii şi cu stea în frunte.

Aşa că Varoufakis, fostul ministru de finanţe, ar face bine să mai tacă. Sex-simbolul profesor de teoria jocurilor n-a avut program economic, a crezut că dacă merge pe motocicletă cu geaca de piele la slujba de la minister  şi se dă dur cu teoriile lui economic-marxiste în conferinţe de presă va face praf creditorii. Scenariu care nu i-a mers.

Favoriţii de azi sunt tot Syriza şi Tsipras (stânga-aşa-zis-neo-liberală-comunistă-cu-radăcini-şi-discurs_marxiste) ( Tsipras ca Iisus din imaginea de mai sus am luat-o de pe pagina dumnealui de Facebook). O Syriza diferită de cea din ianuarie – aripa care vrea drahma şi direcţia spre est a plecat din partid şi şi-a făcut unul nou, Laiki Enotita, partid pe care-l votează şi Varoufakis.  Spotul lor electoral îl arată pe Lafazanis, şeful partidului nou creat, urcând într-un taxi. Când e întrebat unde merge, spune ”La monetărie!” (”Nomismatokopio” e şi staţie de autobuz şi Metrou, adică punct de reper pentru taxiuri). Şoferul se uită în oglindă şi recunoaşte personajul, care îi zâmbeşte.

Sondajele arată Syriza la mică distanţă de Nea Dimokratia (dreapta clasică).

Va fi interesant cu cine vor forma guvernul dacă iar n-au majoritatea.

Se pare că ANEL, micul partid de dreapta care a fost la guvernare, nu prea are şanse de intrat în Parlament, e la limită.

Deci –  guvernul va fi cu  To Potami, partidul făcut peste noapte de oligarhi în ianuarie şi care atunci erau disperaţi să intre-n guvern, dar, cărora, chiar dacă au ieşit atunci pe locul al treilea, atunci nu le-a mers jucăria?!?!?

Teoretic, ar mai fi comuniştii clasici stalinişti de la KKE (care la fiecare discurs repetă în diferite forme refrenul ”oligarhi – capitalul e rău –  noi, poporul şi patria”),  au întotdeauna destui votanţi să intre confortabil în Parlament, dar fiind direcţia lor anti UE nu-i prea văd în coaliţia actuală de guvernare.

A prins voce din nou şi PASOK-ul socialist clasic (din ianuarie, şi fără Papandreu, care s-a dat la fund să nu cumva  să răspundă penntru că a dus ţara de râpă) într-o nouă prezentare – pentru prima oară, o femeie e preşedinte şi cere voturi după reţeta aia americană cu ” fiecare mamă, bunică, soră, fiică .….

Se pare că blamaţii Hrisi Avghi au şanse să fie pe un loc fruntaş, mai ales că zecile de mii de imigranţi sosiţi în Grecia în ultima lună au alimentat discursul lor naţionalist. Rămâne de văzut dacă declaraţia liderului de acum câteva zile cum că îşi asumă vina politică pentru faptul că un membru al lor a ucis anul trecut un cântreţ rap o să-i propulseze sau o să-i arunce la coada clasamentului.

Ce-o să se schimbe după alegeri?  Nimic. Pentru că se va vota din nou balcanic, conform micilor interese –  speranţa e moartă şi-ngropată din ianuarie! Şi va merge din rău în mai rău, indiferent cine va fi la guvernare, am mai spus-o şi în 2012, aici,

Până nu se taie nodul gordian al corupţiei la nivel înalt n-o să schimbe nimic în bine. Aici e cheia.

Later edit: Chiar dacă în Grecia votul e, teoretic, obligatoriu, s-a înregistrat un record – au ieşit la vot  puţin peste 50% dintre cei înscrişi pe listele electorale. Adică, mişcările de stradă vor fi intense când se va aplica noul pachet de măsuri.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: