Sări la conţinut

Ce nu spune Christine Lagarde despre Grecia

28 mai 2012

Toată lumea cititoare de declaraţii scoase din context a jubilat atunci când duplicitara Christine Lagarde a spus că TOŢI grecii ar trebui să suporte austeritatea, indiferent dacă sunt vinovaţi de ceva sau nu.

”Everyone should carry their fair share of the burden, especially the most privileged and especially in terms of paying their taxes”. (”Toţi ar trebui să-şi asume în mod corect partea lor de datorie, în special cei privilegiaţi şi în  special în ceea ce priveşte plătirea taxelor”). Adică unii au minţit şi au furat, EU şi FMI au ştiut clar ce se întâmplă în Grecia, dar au lăsat lucrurile să meargă. Rău.  ”Fair share of the burden” cică. Ce e ”fair” când spune ”Greek parents have to take responsibility if their children are being affected by spending cuts.”(”Părinţii greci trebuie să-şi asume responsabilitatea dacă copiii sunt afectaţi de reducerea cheltuielilor.”) De ce amestecă hoţii cu nevinovaţii şi copii lor? De ce să plătească toţi? Vi se pare normal? Mie nu!

Aveţi grijă când vă bucuraţi de răul altuia pe care-l cunoaşteţi doar de la tv sau din declaraţiile politicienilor sau bancherilor europeni!

Aş accepta să vă aud părerea după ce aţi trăit o săptămână viaţa de azi a unei familii din Grecia. Sau dacă mi-aţi spune că sunteţi atât de corecţi încât aţi declarat toate veniturile începând cu prima zi de muncă. Şi că, atunci când chemaţi instalatorul sau aveţi ”un om cu ziua” să vă repare gardul casei de la ţară, cereţi întotdeauna chitanţă.

Grecii nu sunt nemţi. Şi nu vor fi niciodată. Dar nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât alte naţii. Şi în momentul ăsta suferă pentru că gruparea Papandreou a dat ţara cu bună ştiinţă pe mâna creditorilor. Referindu-se la banii împrumutaţi şi care n-au adus nimic bun Greciei, Theodoros Pangalos, unul dintre corifeii socialişti,  a spus  ”I-am mâncat împreună!”, dar a uitat să spună cine sunt cei cu care e împreună. Nu e deloc vorba despre toţi grecii, ci doar de camarila socialistă.

Până când veţi emite păreri argumentate, nu doar să vă bucuraţi de declaraţii răutăcioase,  uitaţi-vă la pozele de mai jos să vedeţi în ce hal a ajuns o ţară după trei ani de guvernare Papandreou&comp. Şi să-mi spuneţi dacă voi credeţi cu adevărat că unui popor îngenuncheat în felul ăsta îi mai pasă de soarta euro atunci când oamenii se sinucid de foame şi de diperare (peste 2000 în ultimii doi ani).

Da, în Grecia e de rău şi n-o să fie deloc bine până când nu se vor limpezi apele. Şi, din alunecările extremiste care se văd deja, rezultă că  asta nu se va întâmpla prin alegerile din iunie,  ci va fi un proces care va implica multă suferinţă.

6 comentarii leave one →
 1. Katia permalink
  29 mai 2012 15:59

  In cei 15 ani de cand locuiesc in Grecia, de un lucru mi-am putut da seama: ca grecul de rand isi are reprezentantul sau in parlament, guvern. Grecul de rand isi poate vedea calitatile si defectele marite sub lupa, urmarindu-si cu atentie guvernul si parlamentarii. Asa cum nu sunt toti parlamentarii corupti si inecati in mocirla propriilor pacate, tot asa se pot gasi si printre grecii de rand oameni corecti. Totusi, da-mi voie sa spun ca grecii (si omul in general) numai constrans respecta legile si e corect fata de cerintele si obligatiile pe care le are in fata statului său cu legi strambe si alcatuite in functie de interesul celor bogati. „Mazi ta fagame” a lui Pangkalos a avut o aplicatie foarte reala si de durata. Concret, fara rusfetia si gnorimies, nimeni nu putea ajunge intr-o slujba la stat, de exemplu. Sistemul pilelor, coruptia, disponibilitatea grecului de a-si vinde sufletul pentru o bucata de paine mai mare, grija pentru interesul propriu in dauna celui social, „ego ta katafera, kane kai esy to idio, ama mporeis…”. Acelea le-au adus pe astea. Grecii sunt oameni foarte inteligenti, dar faptul ca au refuzat sa inteleaga din vreme ca statul se scufunda si ca vor fi trasi in abis odata cu statul putred, este inadmisibil. Degeaba s-a pus fiecare la adapost pe o corabie distrusa. Daca statul ar fi fost sanatos, pana si ultimul grec ar fi putut nadajdui intr-un mai bine. Dar cand statul falimenteaza, nici cei mai bogati nu au cum spera intr-un mai bine pe teren avariat. Vina poporului e ca s-a complacut in mediocritatea oferita de propriii lui alesi si ca nu a reactionat la timp. Dar cum sa reactioneze cineva cand lui personal ii merge inca bine? Celor mai multi inca le merge bine, au inca resurse, au case la tara, au terenuri care incet-incet se transforma in consumabile. De aici intarzierea in reactii. Gradul de fierbere al revoltei e punctul zero. La zero au ajuns unii greci, dar inca nu au ajuns cei mai multi dintre greci. O forma de revolta a fost votul din 6 mai, cand au acordat un pas de trecere inainte lui Alexis Tsipras. Astept cu nerabdare rezultatele alegerilor din iunie, sunt tare curioasa sa vad daca majoritatea isi mentine alegerea. dar parca il vad pe Samaras, pe Dora… intocmind kyvernisi. Atunci la ce bun s-ar mai putea astepta cineva? Dar asa sau altfel, fie ND, fie SYRIZA la conducere, vom avea de inghitit un pachet foarte mare. Cerurile nu se insenineaza printr-o schimbare de guvern.
  Imi pare foarte rau!

  • Mekone permalink*
   29 mai 2012 17:32

   Asta spuneam şi eu, nu cred că alegerile din iunie vor schimba soarta Greciei, răul din politică e prea mare, e nevoie de ceva mult mai serios şi mai adânc. Vom vedea! Şi ”fiecare se descurcă cum poate” plus sistemul de pile e o ecuaţie valabilă şi în România. Ştiu că grecii nu-s perfecţi. Dar nici să fie acuzaţi ca naţiune nu e corect. Locuiesc în Korinthia, o zonă în care majoritatea îşi lucrează pământul şi trăiesc din asta, e zonă cu măslini şi viţă-de-vie. N-ai cum să pui o pilă când e de dat cu sapa sau când ai de udat grădina toată vara. Ce vină au ei că cineva a făcut jocuri politice care acum se sparg în capul lor? De mers la vot, toţi merg. Că n-au ieşit în stradă … mai vedem şi despre asta după alegeri, că văd că lucrurile deocamdată merg spre rău, nu spre bine. Doar cu nişte voturi pentru SYRIZA nu se face primăvară!

   • Katia permalink
    29 mai 2012 17:49

    „Sa fie acuzati ca natiune” si inca de cine! Hai sa vedem ce spune Nikos Kazantzakis, avem motive macar pe el sa-l credem pe cuvant: „γνώρισα από κοντά την παγκόσμια intelligentsia και είδα τους αντιπροσώπους της και τους μίλησα και τους έζησα, μου δίνει τη Μεγάλη Βεβαιότητα για την ασύγκρητη αξία της ράτσας μας.”

    Grecii nu sunt mai rai decat alte natii, dar sunt invidiati. Nietzsche admite: “S-a dovedit ca in fiecare perioada a evolutiei sale, cultura vest-europeana a incercat sa se elibereze de Greci. Aceste incercari sunt imbibate de o profunda insatisfactie pentru ca orice creau vest-europenii, aparent original si demn de admirat, pierdea din culoare si viata in comparatie cu modelul ellin, se micsora, sfarsea prin a se asemana cu o imitatie ieftina, cu o caricatura. Astfel, iar si iar, o furie adapata cu ura, erupea impotriva grecilor, impotriva acestei mici si infumurate natii care a avut nervul sa numeasca “barbar (pentru orice epoca) tot ce nu a fost creat pe teritoriul sau.”

    Dar cine sunt, in sfarsit, acestia al caror nimb si prestigiu istoric au existat atat de efemere, legile lor atat de limitate, morala de la indoielnica pana la inacceptabila, si care pretind un loc de exceptie intre popoare, un loc deasupra multimii? Niciunul dintre dusmanii recurenti fatisi nu a avut norocul de a descoperi cucuta prin care sa scape o data pentru totdeauna de acestia. Toate otravurile invidiei, orgoliului, urii s-au dovedit insuficiente sa perturbe minunata lor frumusete.

    Asa, oamenii continua sa simta rusine si frica fata de Greci. Desigur, cand si cand apare cineva care recunoaste adevarul integru, adevarul care ne invata ca Elinii sunt vizitiii fiecarei culturi viitoare si aproape intotdeauna, atat carele cat si caii culturilor viitoare sunt de o calitate inferioara si nu pe masura vizitiilor, care in definitiv se antreneaza conducand carul in abisul pe care il vor depasi printr-un salt ahileian.”

    Friedrich Nietzsche “Geneza Tragediei”, (cap.15)

   • Mekone permalink*
    29 mai 2012 17:55

    Katia, mă bucur că gândim la fel! ….

   • Katia permalink
    29 mai 2012 18:20

    🙂 Nu sunt impotriva grecilor, as fi impotriva mea insami, am sot grec si copil grec. Grecia e patria care mi-a lipsit de cand ma stiu pe lume. Am gasit-o la 20 de ani si nu m-am mai putut dezlipi de ea, desi ocazii si conditii as fi avut destule. Ma doare sufletul pentru ea. Dar imi tin ochii deschisi. Am fost nedreptatita de greci cu foarte mare incrancenare, chiar si atunci cand legile statului erau de partea mea. In fata lor, a grecilor care nu ma cunosteau, nu am avut trecere. Pentru ca nu aveam spre ce trece, locurile erau ocupate fraudulos sau poate numai prin acel sistem de pile de care pomeneam. Ii stiu kai apo tin kali kai apo tin anapodi 🙂 Si oricat mi s-a aratat obrazul cand am declarat ca rasa grecilor e superioara rasei romanilor, nu mi-am schimbat parerea si nici declaratia. Grecii ne sunt superiori. Daca Nietzesche a spus-o, poate cineva sa-l conteste? 🙂

Trackbacks

 1. Alegeri în Grecia | MEKONE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: