Sări la conţinut

Eu şi Grecia înlăcrimată

1 iulie 2011

Vreau să vă povestesc cum văd din colţul meu de lume binefacerile programelor de austeritate impuse de guvernul grec, prin prisma a ceea ce am văzut şi auzit doar în ultima lună.

1. Ne-a vizitat Kostas, un prieten pensionar din comună. Are 80 de ani, a lucrat ca şofer pe autobuz şi soţia lui are o pensie minimă de agricultor. Au o căsuţă şi un lot de pământ cu 60 de măslini. Fata lor, manager la un magazin de electro-casnice în Corint (unde şi locuieşte) nu a mai primit salariul de 6 luni. E disperată. E divorţată şi are un băiat şomer. Kostas plângea când ne-a povestit că se simte neputincios că nu are cum s-o ajute, pensia abia le ajunge lor să se întreţină, vorbesc despre doi oameni modeşti şi pe care nu i-am auzit vreodată să vorbească despre mers la tavernă sau în insule.

2. Vecinii mei cei mai apropiaţi s-au mutat aici de la Atena, încet, încet – au început prin a cumpăra o casă cu ceva pământ în jur. Mai întâi s-a mutat soţul, Spiros, care e pensionat medical pe bune, cu multiple operaţii şi probleme la inimă şi cu un diabet care îi complică viaţa. Nu-l lasă sufletul să stea, face tot timpul ceva în grădină sau pe lângă casă şi de câteva ori a ajuns la Urgenţă din cauza asta. Soţia şi fetele veneau în weekend sau în concedii, acum s-a pensionat şi doamna şi s-a mutat aici. Fetele au rămas în Atena. Acum vreo lună, fiica cea mică, coafeză, a fost anunţată că ea împreună cu alte două angajate trebuie să plece, nu mai au nevoie de ele. Are un copil de doi ani şi al doilea e pe drum, deci mare bucurie să-ţi cauţi alt loc muncă aşteptând un bebe.
Acum două săptămâni Spiros era singur acasă, soţia fiind plecată la Atena. La miezul nopţii, patru vlăjgani cu cagule şi pistoale au spart uşa şi au intrat peste el în casă. I-au spus că dacă nu scoate banii şi bijuteriile, îi vor lua maşina. Bineînţeles, pe lângă au luat şi telefonul.
Dimineaţa am aflat că în aceeaşi noapte, înainte de asta, au spart casa altor vecini, unde au procedat la fel.
După o săptămână i-au prins (albanezi), deocamdată n-a fost recuperat decât telefonul, banii şi bijuteriile deja s-au topit. Spiros e încă în şoc şi putea să fie rău, omul chiar are probleme cu inima.

3. Am fost la circa financiară (Eforia) să depunem declaraţia fiscală anuală, cine e proprietarul unei case trebuie să facă asta, indiferent dacă veniturile obţinute în Grecia sunt zero. Bineînţeles că a fost foarte dificil. Au vrut chitanţe, e o lege de anul trecut care spune că se reduce ceva din impozit daca vii cu sacul de chitanţe. Cum noi n-avem venituri din Grecia, ci din alta ţară, unde sunt impozitate, nu păstrăm chitanţele. Nu şi nu!
A, anul trecut au cerut o hârtie detaliată de la Banca Naţională a Greciei, unde soţul meu primeşte lunar nişte drepturi băneşti din altă ţară, se adună în cont câteva mii de euro pe an. De data asta ne-am dus cu hârtia pregătită. Păi nu, anul ăsta voiau o hartie din ţara de unde vin banii, tradusă oficial şi parafată.
Soţul meu s-a enervat şi s-a dus la şefă. Şefă care şi-a cerut scuze pentru madama de la birou şi a parafat declaraţia pe loc.
Să vă spun că acum vreun an s-a descoperit că un cântăreţ grec foarte cunoscut n-a ştiut (!?!?) că ar fi trebuit să plătească impozit cam jumătate de milion de euro? Bineînţeles, domnul respectiv poseda o soţie parlamentar. N-am auzit să se fi întamplat nimic legal încă.

Adică, acelaşi sistem care ne freacă la cap pe noi aiurea fără să aibă nici un motiv  nu aplică aceeaşi măsură rechinilor adevăraţi.
Şi asta se întâmplă după ce, în ultimele luni, politicienii aflaţi la putere nu vorbesc decât despre câţi bani salvatori se vor aduna în urma măsurilor de austeritate. Dacă oamenii care se ocupă de asta sunt ca madama de mai sus şi rechinii sunt în continuare ocoliţi … vă daţi seama de rezultat!

4. Să vă mai spun că cei cu energia electrică sunt în grevă şi în ultima saptamână, când ţi-e lumea mai dragă, adică la prânz sau seara e pauză o oră sau mai mult? Noroc cu temperatura nefiresc de scăzută pentru perioada asta, altfel, Dumnezeu cu mila!

Deci … să vorbim despre rezultatele măsurilor de austeritate aplicate de guvernul Papandreu până în prezent
Ce fel mod de viaţă e ăsta în care un bătrân care ar merita să-şi trăiască liniştit zilele rămase se simte vinovat pentru că nu poate să-şi ajute copilul?
Ce fel de siguranţă a cetăţeanului are ţara asta dacă eşti atacat în propria casă?
Ce fel de sistem fiscal face probleme cuiva corect şi nu ia măsuri atunci când e vorba de fraude, sistem care, în ciuda declaraţiilor politicienilor, devine pe zi ce trece mai birocrat în loc să tindă spre normal?

Eu cred că Grecia nu mai e guvernată de cei care pretind asta, ci se află la cheremul eminenţelor cenuşii care au creat şi criza. Şi ceea ce se întâmplă e doar o agonie prelungită.
Acum două zile, în Parlamentul elen s-a aprobat la limită o nouă împovărare a grecilor normali în timp ce afară provocatorii încercau să declanşeze un război civil. Am urmărit discursurile politicienilor în Parlament – Caţavenci şi Farfurizi în costume Armani, poporul, patria, numărat steagurile de la prefectură şi de la şcoala de fete.
Protestatarii erau acolo, forţele speciale blocau accesul spre Parlament şi era nevoie între ei de politruci mascaţi care să distragă atenţia de la ceea ce se întâmplă. Şi, ca de obicei, au reuşit. De două zile, la ştiri nu se vorbeşte decât despre ”provocatorii/agitatorii” din faţa Parlamentului şi se cer explicaţii oficiale, deci nu e doar părerea mea.

După evenimentele din ultimele zile, Grecia reală îşi priveşte viitorul ca în poza de mai sus, lăcrimând pe ascuns, dar fără să-şi acopere faţa ca aşa-zişii anarhişti.

E nevoie de katharsis, de o purificare dureroasă care va presupune convulsii sociale, dar cineva sau ceva va tăia nodul gordian în curând, poate un personaj nonconformist ca cel de mai jos (e unul şi acelaşi!).

PS.

1.Pentru cititorii mei care au tendinţa să comenteze cu ”Păi da, v-a trebuit capitalism, comunismul era mai bun, mâncam pui de la Avicola” vreau să le spun că ăsta nu mai e capitalism normal, a fost virusat cu măsuri socialisto-comunistoide dictate de personaje gen FMI/UE şi acceptate de cei care au vrut voturi.

2. Nu comparaţi România cu Grecia la îndatorare, datoria publica a Romaniei este de aproximativ 30% din PIB, a grecilor fiind undeva peste 150%.

4 comentarii leave one →
 1. ana permalink
  16 iulie 2011 20:51

  ma bucur ca ai mai scris, scrii bine si despre locuri dragi

  sa mai taiem din prejudecati

  • Mekone permalink*
   16 iulie 2011 23:04

   Ana, mulţumesc! Dar despre ce prejudecăţi vorbeşti? Nu de alta, dar doi ochi în plus poate văd mai bine decât ai mei!

 2. 18 august 2011 09:02

  n-aș compara România la gradul de îndatorare, ci la iresponsabilitatea politicienilor și lipsa aparentă de soluții. Pe urmă, stai puțin că noi abia am intrat în UE, Grecia e demult acolo și tot ce i se înâmplă azi e și rezultatul politicilor europene cu care a fost păcălită de marile puteri care au vrut-o în UE. Poate că Ro nu va ajunge ca Grecia, pentru că nu mai apucă, se duce dracu șandramaua UE înainte să mai facă astfel de victime, dar, cine știe.
  În rest, într-adevăr, nu se vor compara niciodată timidele noastre mitinguri sindicale cu manifestările din Grecia.
  Încă o dată, mă bucur că aud vești de la tine 🙂

Trackbacks

 1. De ce premierul Greciei, Giorgos Papandreu, trebuie sa plece urgent (scurtă recapitulare a ultimilor doi ani) « MEKONE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: